“een complete krijgskunst”

Wing Chun Kuen

詠春拳

Wing Chun is een traditionele Chinese krijgskunst, afkomstig uit Zuid-China. Deze krijgskunst is sterk ontwikkeld in Hong Kong en Taiwan en heeft een snelle expansie doorgemaakt in Europa en de Verenigde Staten, waarbij ze profiteerde van de bekendheid van Bruce Lee, leerling van grootmeester Yip Man (葉問). Gericht op gevechten van dichtbij, maken de eenvoud en effectiviteit het tot een perfect hulpmiddel voor zelfverdediging. Het bestaat uit drie vormen met blote handen, een houten mannequinvorm, een lange stokvorm en een dubbelmesvorm.

De vormen

“het equivalent van kata’s in de Japanse vechtsporten”

Siu Nim Tao

Siu Nim Tao “het kleine idee” is de eerste vorm van Wing Chun. Hierin zit een groot deel van de bewegingen die in dit systeem worden gebruikt. De vorm wordt vanaf het begin van het leren aangeleerd en zal een echte referentie vormen bij het begrijpen en toepassen van de technieken. Het formulier laat de student ook kennismaken met de praktische toepassing van de theorie van Yin en Yang.


Chum Kiu

Chum Kiu, wat ‘de brug zoeken’ betekent, is de tweede vorm van Wing Chun. Deze Tao leert ons een verbinding te creëren tussen onze armen en die van de tegenstander. In tegenstelling tot de eerste vorm leert deze combinaties van bewegingen, rotaties, bewegingen en trappen. Chum Kiu kan echter ook betekenen “de brug laten zinken of vernietigen”. Dit betekent dat het doel is om de tegenstander te destabiliseren door zijn structuur en evenwicht te vernietigen.


Biu Tze

De derde vorm van Wing Chun met blote handen leert ons tegenaanvalgebaren en combinaties die gebruikt worden in een crisis- of noodsituatie. Er zijn slagen met de rand van de hand en elleboogstoten. Dit is een essentiële aanvulling op de principes die door de Siu Nim Tao zijn geïnitieerd en ontwikkeld in de Chum Kiu, waardoor deze open blijft voor aanvallen.


Muk Yan Jonk

De beoefenaar voert combinaties van technieken uit op de houten mannequin en consolideert wat hij van de eerste drie vormen heeft geleerd. De student leert deze technieken, aanvals- of verdedigingshoeken en timing te corrigeren. De tactiele kant van de mannequin zal de student ook helpen de grenzen van bewegingen waar te nemen om balans en maximale integriteit te garanderen tijdens tegenaanvallen.


Luk Dim Boon Kwan

Bij deze Tao hanteert de beoefenaar een staf van ongeveer 2 meter lang. Hij voert technieken zowel statisch als in beweging uit. De principes, positie van de benen en handen zijn anders dan bij de vormen met blote handen. De praktijk van Luk Dim Boon Kwan versterkt de lichaamshouding, coördinatie van bewegingen en onderarmkracht.


Baat Cham Dao

Dubbele messen zijn de laatste vorm die wordt onderwezen, omdat het een echte beheersing van technieken met blote handen vereist. Wapentraining is nuttig en versterkt de lichaamsstructuur en kracht, de coördinatie van bewegingen en de precisie van technieken. Het is een hulpmiddel om man-tegen-man-gevechten te verbeteren. De eerder onderwezen principes blijven hetzelfde, het is de perceptie ervan die verschilt omdat ze niet langer van toepassing zijn op de handen of armen, maar op de messen.

Specifieke oefeningen

Chi Sao

Chi Sao ‘plakkerige handen’ is een oefening die specifiek is voor Wing Chun en die tot doel heeft reflexen en strategieën te ontwikkelen en iemand in staat stelt om op de juiste manier te reageren op verschillende aanvallen of stimulaties die worden vastgelegd door tactiele sensaties.


Lat Sao

De Lat Sao is een oefening die in eerste instantie wordt gebruikt om te begrijpen en te voelen hoe je een stoot op de centrale lijn moet verzenden en onderscheppen. Met deze oefening kun je vervolgens verdedigingsreflexen ontwikkelen en tegenaanvallen initiëren. Beoefenaars worden zich bewust van afstanden, contact- en impactzones tijdens aanvallen en verdedigingen.


De cycli van Lap Sao

Lap Sao is een armdraaitechniek die tot doel heeft een gat in de verdediging van de tegenstander te creëren. Lap Sao-cycli zijn oefeningen waarbij deze techniek als opening wordt gebruikt en die in een oneindige cyclus worden herhaald. Uit deze openheid komen talloze mogelijkheden voort die ertoe leiden dat studenten zich vertrouwd maken met technieken die voor hen nuttig zullen zijn in de Chi Sao-secties.


Verzetswerk

Beoefenaars hebben de mogelijkheid om hun vaardigheden te testen op hulpmiddelen zoals berenpoten, schilden, tassen of borstplaten. Het contact van de vuisten met weerstand is essentieel om zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te komen.


Toepassingen

Beoefenaars gebruiken face-to-face de technieken en combinaties die ze in de verschillende secties van Chi Sao en Lat Sao hebben geleerd. De technieken zijn vergelijkbaar met wat er kan gebeuren in een situatie van agressie op straat. Dit zijn geen uitwisselingen, maar eerder leren door de herhaling van verschillende technieken.


Sparren

Net als bij het boksen hebben beoefenaars de mogelijkheid om hun vaardigheden te testen in face-to-face situaties onder toezicht. Beoefenaars dragen handschoenen en bescherming zodat de uitwisselingen zo veilig mogelijk zijn. Het doel van de oefening is niet om zo dicht mogelijk bij de realiteit van straatagressie te komen, maar om dichter bij de realiteit van de ring- en vechtsportcompetities te komen, terwijl tegelijkertijd morele grenzen worden gesteld. Alleen de meest gevorderde studenten verbeteren hun sparringvaardigheden.